8 simple trin til naturlige tandrutiner

Så simpelt kan det gøres

Her får du vores guide til 8 simple trin til optimal tandpleje, så du får både sunde tænder, sund mund og sundt spyt.

8 simple trin til naturlige tandrutiner

Mange mennesker børster tænder på samme måde og med samme rutine – hver dag. Bruger samme slags tandbørste og samme slags tandpasta gennem hele livet, uden at sætte spørgsmålstegn til, om det nu også er mest effektive eller skånsomme eller kemi-frie eller sundeste måde at børste tænder på. De næste 8 trin er mest optimale at gennemføre både morgen og aften, idet plak (brune pletter på tænderne) begynder at komme igen allerede 6 timer efter første tandbørstning.

TRIN 1: SALT-SKYL

Find et stort syltetøjsglas og et shot-glas til hvert medlem af familien. Tag 28 gram himalayasalt eller celtic sea salt og 4,5 dl varmt, næsten kogende, kildevand eller renset vand. Ryst syltetøjsglasset med låget på (ikke røre rundt). Afkøl og lav så et ”saltvands-shot” i et shot-glas og skyl/rens tænderne i saltvandet. Saltet fjerner bakterier og gør mundes basisk og klar til børstning. Bør især gøres efter indtagelse af citrusfrugt til neutralisering af syren fra frugten, inden tandsbørstning.

TRIN 2: SKRAB TUNGEN

Belægninger på tungen indeholder mange bakterier og slim fra fordøjelsessystemet. Køb en tungeskraber i Matas eller i en helsekost eller brug en stor spiseske. Skrab bagfra og udefter i tungens retning indtil tungen er ren – ca. 2-3 skrab. Rens skraberen/skeen i varmt vand mellem hvert skrab.

TRIN 3: BØRST GUMMERNE

Børst gummerne/tandkødet forsigtigt i retning af tænderne og vær særlig opmærksom på tandkødslinjen mellem tænder og tandkød. Brug en tør almindelig tandbørste (ikke elektrisk, men gerne ionisk). Sid evt. ned og slap af, mens du børster gummerne og slap af. Brug evt. en Ionisk tandbørste  , der har en lysaktiveret titaniumsstang i håndtaget der konverterer lys (fra badeværelset eller sollys) til negativt ladede ioner (elektroner) inden i tandbørsten. Ionerne blander sig med spyttet i munden og tiltrækker og neutraliserer de positive (brint)ioner fra syre og plak fra tænderne. Tandbørsten kan købes i vores shop  

TRIN 4: BØRST TÆNDERNE

Kombiner gerne dintandbørste  med at bruge en elektrisk tandbørste med rundt hoved, da den er mest effektiv og kan komme til de områder, en normal tandbørste ikke kan nå. Tilføj lidt SPLAT økologisk tandpasta og evt. en hjemmelavet kombination af salt og bagepulver. Fjerner plak og biofilm på tænderne efter ca. 2 minutter. Hav fokus på tænderne og ikke på gummerne/tandkødet.

TRIN 5: TJEK TANDKØDET OG TANDKØDSLOMMEN

Mærk med tungen omkring tandkødslommen, hele vejen rundt i munden. Ofte kan man mærke at der sidder belægninger lige omkring tandkødslommen (linjen mellem tand og tandkød). Tandkødet holder tænder på plads og dette trin er meget vigtigt, da tandkødets sundhed er direkte relateret til tændernes sundhed. Tandkødet og tandkødslommen indeholder over tusindvis af små fibre, der holder tanden på plads i kæben, så dette trin vil forhindre opbygningen af plak.

TRIN 6: TANDTRÅD

Brug en lang tråd, put en dråbe gum drops mellem pegefingeren og tommelfingeren og smør tråden ind. Lad tråden glide ind mellem tænderne, op og ned, frem og tilbage. Sørg for, at tråden kommer ind i alle hjørner. Brug helst flourfri tandtråd.

TRIN 7: SIDSTE RENSNING

Rens og skyl tænderne igen, med saltvandsblandingen fra trin 1. Saltvandet vil forhindre bakterievækst og nære tandkødsvævet.

TRIN 8: EKSTRA PLEJE

Brug evt. en Vita Pick (en slags mini-bruser-hoved) til at vaske de sidste rester af bakterier og plak mv. væk fra tandkødslommerne, som de tidligere trin evt. ikke har formået at fjerne. Brug saltvandblandingen fra tidligere og skyld hver enkelt tand med saltvandet. Vita-Pick forhandles desværre ikke i Danmark. Læs også vores andre guides om naturlig tandpleje:

Skummende kemi i din mund  

Sådan ernærer du dine tænder  

Sandheden om tandplejeprodukter  

Plej dine tænder helt naturligt