Din guide til sundere sødt
Sundere sødt, sådan!
Sødt er sødt. Men der findes en række alternativer til hvidt sukker og traditionelle søde sager. Lær dem at kende her.
Din guide til sundere sødt
Fødevareproducenterne har længe jagtet det perfekte sødemiddel. Men egentlig findes der som sådan ikke noget sundt sødt. Faktisk stiger dit blodsukker allerede bare du tænker på noget sødt. Men der findes sundere alternativer til hvidt sukker og traditionelle søde sager.
Kokospalmesukker
Kokosblomstsukker (eller palmesukker eller kokospalmesukker) har en lækker krydret karamelsmag, næsten som farin. Det består af nænsomt inddampet nektar fra palmeblomster, men påvirker blodsukkeret langt mindre end sukker, da det har et relativt lavt glykæmisk indeks (cirka 35), og så er det endda fyldt med næring. Palmesukker (og kokospalmesirup) indeholder nemlig både kalium, zink, jern, B1, B2, B3 og B6. Kokospalmesukker bruges som almindeligt sukker - også i desserter og kager. STEVIA Planten stevia rebaudiana bertoni indeholder et naturligt sødestof, som søder op til 450 gange så meget som sukker. Den grønne stevia er den mest naturlige, men den smager lidt af lakrids. Hvid stevia er egentlig bare grøn Stevia, hvor man har fjernet det grønne klorofyl, så den har en mere neutral smag. Steviol glycosid, også kaldet E-960, er udvundet af stevia rebaudiana bertoni. Stevia virker næsten som almindeligt sukker og stimulerer mæthedscentrene i hjernen, hvilket gør, at kroppen føler, den har fået dækket sit sukkerbehov. Stevia kan bruges i te, chokolade, kager osv. Stevia søder utrolig meget, så ofte giver bare 1-2 dråber den ønskede sødeeffekt.
Rå honning
Rå honning indeholder gode næringsstoffer og enzymer og har en antibiotisk effekt. Man kan kende rå honning ved, at den danner mange små krystaller, der ved første øjekast kan ligne sne eller massivt skum. Netop disse krystaller er tegn på, at honningen er uopvarmet og har bevaret sin enzymaktivitet – og alle næringsstoffer. Du skal lede efter rå eller uopvarmet honning i helsekostbutikker. Rå honning kan spises, hvor du ellers ville spise honning, men mister sine enzymer og næringsværdi, hvis den varmes op over 40 grader.
Dadler og tørret frugt
Dadler og tørret frugt giver også en intens sød smag og samtidig en god mæthedsfornemmelse og næring. Læg dadler eller abrikoser i blød i vand og brug vandet som sukkervand. Du kan også blende dadler med vandet, de har ligget i blød i, så du får en fantastisk dadelsirup.
Morbær
Morbær er søde og sprøde og smager af karamel. Hvert bær er rigt på antioxidanter og spækket med næringsstoffer, især jern, calcium, fibre og vitamin C og K. Morbær er naturens egne små karameller og smager særligt godt sammen med kakaobønner.
Lucuma
Lucuma er en frugt fra Sydamerika, som smager af ahornsirup, karamel og malt. Lucuma er en god kilde til kostfibre, vitaminer og mineraler. Den indeholder meget betacaroten, riboflavin (B2), niacin (B3) og jern – og så smager den fantastisk. Den søder ikke meget, men giver en let sødme og rund smag til dine desserter, is og chokolade. Købes i helsekostbutikker.
Yaconsirup
Yaconsirup er udvundet af yaconroden, der vokser i Andesbjergene. De fleste planter lagrer deres kulhydrater som stivelse, men yaconroden lagrer sine som FOS (fructooligosaccarider), der ikke kan optages af kroppen. Derfor har den et GI, der er så lavt som 3. Den findes endvidere i pulverform og har en skøn karamelagtig smag. Den er noget dyrere end agavesirup og skal (indtil videre) bestilles i udenlandske netbutikker. Yacornsirup bruges i hjemmelavede chokolade og kager, og hvor du ellers ville bruge sukker.
Agavesirup
Agavesirup udvindes af agavekaktussen, som også bruges til at lave tequila. Agavesirup påvirker blodsukkeret mindre end sukker, da det har et relativt lavt glykæmisk indeks (cirka 34). Agave er i lang tid blevet hyldet som et vidunder-sødemiddel. Det ser nu ud til at agave ikke er helt så fantastisk, som alle troede. Det skyldes to ting:
- Agave består af op til 90 % fruktose, og man har først for nylig opdaget, at større koncentrationer af fruktose kan skade kroppen og medvirke til forhøjet kolesteroltal.
- Agavesirup bliver ofte kraftigt varmebehandlet og forarbejdet og mister derved alle næringsstoffer og kan langt fra kaldes naturligt. Selv ”raw”-agavesirup behandles med enzymer og raffineres således på en måde, som ikke ville ske naturligt. Jeg anbefaler derfor at bruge agavesirup sparsomt – og andre sødemidler, hvor man kan.
Sukkeralkoholer
Sukkeralkoholer, som xylitol og erythritol, markedsføres som sunde vidundermidler af helsekostindustrien, men de er ikke specielt naturlige. Det betyder ikke, at de er usunde. De kan en gang imellem bruges til at erstatte sukker, men med mådehold.
Birkesød (xylitol)
Birkesød er et simpelt sukkeralkol kaldet xylitol. Xylitol påvirker næsten ikke blodsukkeret og har vist sig at modvirke karies. Birkesød har et GI på 7. Birkesød markedsføres som et naturligt produkt udtrukket fra Birketræer. Det er en sandhed med modifikationer, da xylitol er et restprodukt fra papirindustrien. Birkesød er i smag og konsistens meget lig almindeligt sukker og kan bruges som erstatning.
Erythritol (sukrin)
Erythritol er også et sukkeralkohol. Sukkeralkoholer påvirker ikke blodsukkeret særligt meget, fordi de ikke optages helt i kroppen. Et stort indtag af sukkeralkohol kan derfor give oppustethed og diarré.