Grin dig sund

Sundhedslatter

Vi mennesker elsker at grine. Og det er ret smart. For det er hamrende sundt.

Grin dig sund

I gennemsnit griner en voksen person 17 gange om dagen, mens børn griner op til 400 gange dagligt! Det sjove (!) er, at mennesket faktisk er en af de eneste arter, som griner. Latter er en kompleks handling, som involverer mange af de samme processer, vi bruger, når vi skal løse problemer. Vi har endda et ordsprog, som siger, at ”latter er den bedste medicin”. Og det er faktisk slet ikke usandt. Latter sænker nemlig udskillelsen af stresshormoner.

Flere antropologer og filosoffer mener, at latter er opstået som en måde at vise lettelse, efter en fare er drevet over. Og det kan der faktisk meget vel være noget om, for den afslappede følelse, der opstår efter et godt grin, hæmmer kamp-flugt responsen. Når vi griner, reduceres mængden af stresshormoner i kroppen, og en kamp-flugt-reaktion afbrydes på den måde effektivt efter en stressende situation eller et vredesudbrud. Disse stresshormoner hæmmer immunforsvaret, øger blodsammenklumpningen og blodtrykket, og det mindskes altså, når du griner. Og det er jo netop denne stressreaktion, som også kan gøre dig overvægtig og forhindre et effektivt vægttab.

Latter mod stress

Latter er et af de bedste midler mod stress, latter får dig til at slappe af i både krop og sind, du bliver mindre irriteret, angst og depressiv, og så modvirker latter søvnløshed. Du bliver tilmed smukkere, fordi latter øger blodgennemstrømningen i ansigtshuden, hvilket virker opstrammende.

Nogle forskere estimerer endda, at man ved at grine 100 gange får ligeså meget motion som ved at ro i en romaskine i 10 minutter eller cykle på en kondicykel i 15 minutter. Latter er også en fortrinlig måde at frigøre uforløste følelser på, ifølge læger hos American Association for Therapeutic Humor. Man kan endda komme i latterterapi.

Og alle tricks gælder, når det kommer til latter: Se en sjov film, omgiv dig med sjove venner og kolleger, tag til stand-up comedy, læs vittigheder og sjove tegneserier.