Havtorn - en guide til det powerbær!
Den er syrlig. Den er en sand vitaminbombe. Den er antiinflammatorisk.
Det lille power-bær er naturligvis havtorn.
Havtorn er Nordens citron. Med sin syrlige smag er det lille orange bær et af den danske naturs små mirakler - propfyldt med antioxidanter, omega 3, 6, 9 og sågar også omega 7 fedtsyrer (!).
Den er rig på vitamin A, B, E og så indeholder ét havtorn lige så meget C-vitamin som en hel appelsin. Wauuuu! Og stort set nul sukker...
Havtorn er ikke blot et festfyrværkeri af næring, den er også en smagfuld lille en.
Derfor vil jeg opfordre dig til at plukke en masse i den danske natur.
Du finder havtorn tætvoksende på klitter og i strandområder og heder. Når først du finder dem, plukker du hurtigt en masse bær.
Havtorn er klar til plukning lige nu. Så der er bare at komme afsted.
Sådan plukker du havtorn:
✔ Medbring handsker og en rosensaks.
✔ Tag tøj på, som tåler at blive hevet lidt i af spidse grene.
✔ En stor spand eller kraftige poser.
✔ Klip så lidt af grenene af som muligt, så planten tager mindst mulig skade. Vælg de grene, hvor bærrene er mest orange.
Når du har plukket havtorn
Det er vigtigt at vide, hvordan du letteste får bærrene af grenene eller kan det godt blive et meget besværlig og smattet job ;-)
Derfor får du her en lille 'how-to' guide:
1) Læg grenene i fryseren, når du kommer hjem
2) Frys dem ned til de er helt frosne (!)
3) Få bærrene af grenene ved at lægge hele grenen i en stofpose eller en bøtte og bank eller ryst bærrene af.
4) Herefter sorterer du grenene fra og skyller bærrene i iskoldt vand.
5) Lad bærrene dryppe af og kom dem hurtigt i fryseren igen.
Opskrifter med havtorn
Her finder du nogle af mine favorit opskrifter med havtorn. Du kan naturligvis også lave snaps med havtorn... men det er ikke lige min hjemmebane. Jeg laver shots istedet for ;-)
Marmelade med havtorn og æble
Hindbær/havtorn N'ice Cream
Havtorne shot!
Grøn smoothie med havtorn