Lav en sund chokoladekalender

Julekrydderier

Vi kender alle duften af julekrydderier. Og mange af dem, kan andet end at give god smag.

Mmmmmm - duften af jul

Julens krydderier er skønne og karakteristiske smagsgivere. Og udover at være dejlige smagsgivere til bagværk i en kold tid, har julens krydderier helt specielle evner. Jeg er selv overbevist om at vores brug af de udsøgte og i sin tid meget dyre krydderier, stammer fra den medicinske brug af urter og krydderier blandt kloge koner. De krydderier, vi i dag opfatter som julekrydderier har nemlig indikationer, som typisk virker på de lidelser, vi døjer med i vinterhalvåret – fx snue, influenza, , hoste og så virker mange af dem kredsløbsstimulerende, bakteriehæmmende og varmende.

Kanel

Kanel stammer fra barken af kaneltræet og bruges til forebyggelse af forkølelse og influenza. Kanel er blevet brugt i mere end 2500 år for at fremme appetitten og fordøjelsen. Den modvirker mavekramper og har antimikrobielle og svampedræbende egenskaber. Kanel virker desuden blodsukkerregulerende og er derfor det perfekte middel i kampen mod jule-kiloene. I det gamle Egypten blev kanel betragtet som mere værdifuld end guld, fordi det blev brugt til balsamering, og barken har i århundreder været brugt som parfume og konserveringsmiddel. Se bl.a. Green Goddess-opskrifter med kanel under vores juleopskrifter.

Kardemomme

Kardemomme er et eksotisk krydderi, som hjælper lever, appetit, mave og fordøjelse. Den bruges også mod forkølelse, hoste, bronkitis, som febernedsættende middel, mod lever- og galdeblæreproblemer, mod appetitløshed og styrker desuden immunforsvaret. I folkemedicinen bruges både kardemomme og kanel som fordøjelsesfremmende midler, og de er specielt gavnlige mod oppustethed. Se Green Goddess-opskrifter med kardemomme i vores juleopskrifter

Ingefær

Bruges blandt andet i behandlingen af infektion og slim i luftvejene, fx forkølelse og influenza. Se Green Goddess-opskrifter med ingefær i vores juleopskrifter.

Kryddernellike

Kryddernellike giver en meget karakteristisk og stærk smag, fordi de tørrede nellikeknopper indeholder en stærk olie, der menes at have en bakteriedræbende virkning. På vores breddegrader er nelliken et must i flæskestegen og i rødkålen. Og til henkogning af frugt og til chutney. Der bruges også nelliker i brunkager og honningkage. Se Green Goddess-opskrifter med kryddernelliker bl.a. i vores juleopskrifter.

Citrus

Citrusfrugter indeholder masser af c-vitamin, som booster immunforsvaret. Citron indeholder desuden stoffet limonen, som har antiseptisk og bakteriehæmmende egenskaber. Den terapeutiske brug af urter stammer både fra videnskabelige studier og folkemedicinen.