Sådan undgår du sukkerfælden

Skru ned for sukkeret

Sukker er overalt i vores mad, og mange af os vil gerne skrue mest muligt ned for sukkeret. Den dårlige nyhed er, at vi er programmeret til fiasko. Den gode nyhed er, at vi kan pimpe vores vaner med søde sager, der ligefrem kan være sunde for os.

Sådan undgår du sukkerfælden

Vi danskere spiser i gennemsnit 41 kg sukker om året. Det vil sige næsten 1/2 ton sukker på 10 år! Langt de fleste mennesker ved godt, at sukker er usundt. Men de færreste ved, hvad der faktisk sker i kroppen, når vi spiser sukker. Når du først ved, hvordan sukker påvirker din krop og din hjerne, så er det ikke sikkert, du har lyst til at udsætte dig selv for sukker igen!

Men hvorfor i alverden spiser vi så al den usunde og syntetiske ikke-mad, når det tydeligvis ikke er spor godt for os? Det gør vi bl.a., fordi vi fra naturens hånd er programmeret til at gå i sukkerfælden.

Vores urkvinde styrer efter kalorier

Dybest set, er vi stadig urmennesker, der drives af de samme primitive instinkter og basale behov som vores forfædre, nemlig at sikre artens overlevelse.

For at guide os til at overleve har naturen givet os et slags indre kompas – nogle guidelines, som skal motivere os til at overleve. Dette biologiske kompas består af vores komplekse nervesystem, som automatisk guider os mod velbehag, sørger for, at vi undgår sult og smerte, og at vi hele tiden stræber efter at bevare vores energi. Det betyder, at en oplevelse, som styrker vores chancer for at overleve eller formere os, automatisk vil give os en følelse af lykke og tilfredsstillelse – f.eks. når vi spiser, er veludhvilede, er forelskede, kysser, osv.

Men hvis vi derimod udsætter os for fare og derved mindsker vores chancer for at overleve og videreføre artens gener, oplever vi ubehag, som f.eks. sult, træthed, angst, aggression eller nervøsitet. Her gælder det om at handle for at komme ud af den ubehagelige eller smertefulde situation, f.eks. ved at finde føde eller ly, så kroppens energiniveau opretholdes. Bl.a. derfor vil dine instinkter også altid guide dig til det mest kalorierige måltid, du kan finde.

En dårlig cocktail

Men det indre kompas, naturen har givet os - følelserne, som skaber motivationen til at overleve – passer imidlertid ikke særlig godt til vores moderne livsstil. Det er mildest talt en dårlig cocktail. Vi skal ikke længere ud i marken og knokle hele dagen eller vandre gennem farlig urskov og samle bær og frugter. Vi lever i moderne samfund fuld af komplekse og kalorierige fødevarer, som nemt og hurtigt kan tilfredsstille ethvert behov, vi måtte have, endda uden at vi behøver at flytte os særlig langt væk fra sofaen. Vi har vænnet vores kroppe til en lind forsyning af energitunge fødevarer og stimulanser, ofte tilsat godt med kemikalier, og det går ud over vores fine indre systemer. Vores indre kompas bliver simpelthen narret. For når vi hele tiden tilfører stimulanser, som er meget stærkere end dem, kroppen selv kan producere og det uden at skulle igennem den anstrengelse, som vi er programmerede til at skulle gennemgå – udmatter vi kroppens udskillelse af de stoffer, som skal motivere og belønne os. Der skal simpelthen mere og mere stimulering til, før vi får det samme “rush”, og vi fanges i et selvdestruktivt mønster.

Pimp din vaner

Når du skal omlægge dine egne vaner, er det derfor vigtigt, at du gør dig klart, hvad det er, du er oppe imod. Vi er simpelthen programmeret til at stræbe efter tilfredsstillelse, og helst ved mindst mulig indsats. Kort sagt: Vi er designede til at springe over, hvor gærdet er lavest.

Men når du først kommer i gang med at finde alle de mindre usunde – eller ligefrem sunde – alternativer til traditionelt sødt, er jeg overbevist om, at du bliver positivt overrasket. Der findes nemlig et hav af muligheder, så vi kigger efter dem. Du kan starte med at kigge i Din guide til sundere sødt’. Derudover har vi udvalgt en række sunde søde sager til vores webshop, som alle indeholder mindst muligt sukker og flest mulige gode sager, fx rå kakao

God fornøjelse <3