Sandheden om tandplejeprodukter

Sandheden om tandbørster, tandpasta og mundskyld

Helt almindelige tandplejeprodukter kan være ren kemi i din mund – og er decideret ødelæggende for din tandsundhed – og i øvrigt også for din generelle sundhed. Her får du en guide om indholdet i gængse tandplejeprodukter.

Sandheden om tandbørster, tandpasta og mundskyld

I Danmark er den mest almindelige anbefaling til sunde og rene tænder, at børste tænder 2 gange om dagen, morgen og aften, med brug af tandpasta med fluor og evt. bruge tandtråd, samt få tjekket tænderne 1-2 gange om året hos en tandlæge.

På trods af dette, oplever mange mennesker ofte at have tandkødsproblemer, dårlig ånde, tandsygdomme, skøre og følsomme tænder, isninger i tænder og tandhalse og lignende.

Almindelig tandpasta er designet til, at få os til at føle at vi har frisk mund og ånde og rene tænder ved hjælp af syntetisk mint (mentol) eller andre smagsvarianter som kanel (kanelaldehyd) og lignende. Disse smage kommer ikke fra rigtige planter, men er syntetisk fremstillet. Selv nogle tandpastaer fra helsekostforretninger kan indeholde ting som natriumlaurylsulfat (skummemiddel) og glycerin og indholdet af plantestoffer er så lavt at det ikke har nogen gavnlig eller effektiv effekt på det orale miljø overhoved.

Glycerin dækkerne tænderne med en hinde og forhindrer spyttet i at mineralisere emaljen.

Natriumlaurylsulfat (skummemiddel. Kaldes også SLS eller NLS)) nedbryder hudens naturlige barrierer og kan medføre blødende tandkød og gør det muligt for andre kemikalier at trænge ind i vævet (tandkødet).

Nogle tandpastaer indeholder Propylene Glycol (PPG) - en farveløs væske, der bruges blandt andet til opløsningsmiddel og fugtbevarende ingrediens i kosmetik, i kølervæske og som opløsningsmiddel i lægemidler.

Triclosan er en anden brugt ingrediens i Colgate tandpasta. Triclosan er en bakteriedræbende ingrediens og bruges som konserveringsmiddel i kosmetiske produkter. I Danmark er det kun få tandpastaprodukter der indeholder Triclosan, men Miljøstyrelsen anbefaler, at man undgår produktet, da det er mistænkt for at kunne udvikle bakterieresistens og være hormonforstyrrende.

Farvepigmenter i tandplejeprodukter, kan indeholde tungmetaller og ophobe sig i kroppen.

Formaldehyd er stof der bruges til at dræbe bakterie og som desinfektionsmiddel. I 2011 blev formaldehyd optaget på listen over stoffer der er kræftfremkaldende.

Ethanol er den primære ingrediens i mundskyld selvom det er velkendt at stoffet er årsag til ca. 36.000 tilfælde af mundkræft om året.

Syntetisk isoprofyl alkohol bruges også, og er et stof, der ved langvarig eller gentagende påvirkning, ved hudkontakt eller ved indånding af dampe, kan give skader på centralnervesystemet.

Vi anbefaler naturlig tandpleje med f.eks. vores Soladey Ion5 tandbørste,  og SPLAT økologisk kemifri tandpasta .

Læs også vores andre guides om naturlig tandpleje:

8 simple trin til naturlige tandrutiner    
Skummende kemi i din mund  
Sådan ernærer du dine tænder  
Plej dine tænder helt naturligt