Derfor skal du spise quinoa

Quinoa er en superstjerne

Quinoa er en sand superstjerne i dit køkken. Den indeholder nemlig blandt andet alle de essentielle aminosyrer.

En sand superstjerne

Quinoa er en superstjerne, når det kommer til lækker og sund mad. Den er i særdeleshed anvendelig i vegetarmad. Quinoa er en rigtig god kilde til protein, den indeholder nemlig alle essentielle aminosyrer og har en unik aminosyre-sammensætninger, da den er rig på lysin, mathionin og cystein. Quinoa indeholder faktisk mellem 10 og 20 g. protein pr. 100 gram afhængig af sorten – og så er den også rig på vitamin B og E, jern og kalcium, magnesium, zink, kobber, fosfor og mangan.

Quinoa er et frø, der minder meget om korn. Den stammer oprindelig fra Bolivia, hvor man har spist det i mange hundrede år – primært fordi det er et næringsrigt frø, der er billig derovre, fordi de dyrker det i højlandet, hvor der er specielt gode forhold til det. Planten kan sågar tåle hård nattefrost i mange timer. Jeg har selv boet i Bolivia og spist en massel quinoa. Men det var først mange år senere, at jeg fandt ud af, hvad det egentlig var for en superfood, jeg stort set havde levet af.

I dag dyrker man også quinoa i Danmark, så mit råd er at købe de 'lokale' danske mærker.

Quinoa fås i 3 forskellige udgaver, hvid, rød og sort. De har stort set samme smag, men der er ligesom mere ’bid’ i de mørke, som også indeholder lidt flere næringsstoffer. Quinoa koges som ris og skal skylles eller steges let på en tør pande inden brug, da den er dækket med saponiner, et bitterstof, der beskytter frøet, men som smager let af sæbe. Derfor skal den vaskes før brug.

Quinoa-frøet smager ikke af så meget i sig selv, så den kan med fordel tilberedes med en masse krydderier og krydderurter. Quinoa smager godt både kold og varm og kan bruges både som morgenmad, frokost og aftensmad, så man kan med fordel koge en stor portion og opbevare det i køleskabet i ca. 4 dage. Man er ikke i tvivl, når det er for gammelt, for så lugter det fælt. Alternativt kan den fryses ned i mindre portioner. Quinoaen går fint sammen med de fleste grøntsager, og derfor er den en skøn medspiller, når der skal ryddes op i køleskabet.