Facon

Wannabe bacon! Facon er en rå plantebaseret version af bacon. Den er knasende, sprød, salt og fed. Samtidig har den en karakteristisk smag af røg. Brug den til scramblede mandler, pateer eller oven på din salat som en lækker og knasende topping. Lækker til f.eks portobellopaté.

ca. 15 skiver facon

Det skal du bruge

UDSTYR dehydrator, mandolinjern
1 stor aubergine
5 spsk olivenolie
1 tsk paprika
1 spsk hvid miso
1 tsk tamari eller coco aminos
1 tsk røget salt
4 spsk vand
gærflager

Sådan gør du

Skær auberginen i tynde skiver (ca. 3 mm) på langs med et mandolinjern. Med lidt snilde kan du også bruge en skarp kniv. Rør en marinade af olivenolie paprika, miso, tamari, røget salt og vand. Lad aubergineskiverne trække i 1 time i marinaden. Smag til med b-gærflager og salt.

Læg skiverne i et enkelt lag i dehydratoren, og lad dem tørre i 6-8 timer ved 42 gr, til de er helt sprøde og knasende. Facon kan også tørre på bageplader i ovnen ved laveste temperatur og med ovnlågen på klem. Facon kan opbevares i en lufttæt beholder i flere måneder. Den lange holdbarhed kræver, at aubergineskiverne er helt tørre.

Opskriften er fra 42Raw
Fotograf: Kristian Holm