Vegansk chokolade mousse med marengs

Smuk og lækker dessert - perfekt til festlige lejligheder, som fx Nytår!

Det skal du bruge

Chokolademousse

120 g 70% mørk chokolade
110 g Oatly Ikaffe eller anden baristadrik / eller sødmælk
200 g Alpro piskbar / eller piskefløde
½ tsk vanilje
1 nip flagesalt

Karamelliserede nødder

100 g sukker
100 g nødder - Fx. mandler, ristede hasselnødder og pistacie

Italiensk marengs

70 g reduceret aquafaba
¼ tsk cream og tartar
¼ tsk citronsyre
15 g sukker
30 g vand
30 g glykosesirup
85 g sukker 

Sådan gør du

Desserten kræver et par steps, men lad det endelig ikke slå jer ud, da det er simpelt. Marengsen kan udelades og erstattes med pisket flødeskum eller fransk marengs for en mere simpel udgave.

  HUSK:
  At reducere aquafaba dagen før. Læs hvordan her
    .

  Chokolademousse

  1. KLARGØR: Start med at hakke din chokolade fint og kom i varmefast skål (gerne ret stor da den skal kunne rumme den piskede fløde senere hen). Varm herefter mælken indtil den når kogepunktet, stadiet hvor små bobler kommer til syne i overfladen og kanten. Tag af varmen og hæld over din chokolade. Lad stå 1-2 min. Rør herefter fra midten og ud med en dejskaber imens din chokolade samler sig og bliver flok blank og skinnende. Lad den afkøle let og pisk imens din fløde.

  2. Pisk fløden til luftig og let skum (bruger du vegansk piskefløde tilføj da 2 tsk. citronsaft).

  3. SAMLING I GLAS: Når din fløde er klar tager du først en smule og vender i din chokolade sammen med vanilje og salt. Herefter 1/2-delen og til sidst den sidste 1/2-del. Vi ønsker at bevare så meget luftighed som muligt, så vend forsigtigt din piskede fløde i med en dejskraber. Fordel i en sprøjtepose med tyl, for nemmere at kunne sprøjte ud i dine dessertglas.

  4. Sæt på køl natten over, eller minimum 3 timer.

  Karamelliserede nødder

  1. Smelt sukkeret på en pande ved middelhøj varme. Rør ikke i den, men lad den stå og smelte i fred. Når den begynder at blive lysebrun rører du forsigtigt med en dejskraber og hjælper resten af sukkeret på vej, indtil alt er smeltet. Når sukkeret er smeltet hælder du nødderne i og vender rundt til alt er fordelt. Du kan vælge dine favoritnødder og evt. hakke dem groft forinden.

  2. Kom på bagepapir og lad dem køle helt af inden du opbevarer dem i en lufttæt beholder/glas indtil brug.

  Italiensk marengs

  1. HUSK: Aquafaba reduceres og afkøles inden brug. Alt udstyr, skåle, piskeris mm. tørres af i eddike.

  2. Vej 70 g af den reducerede aquafaba af og tilføj til din røreskål med piskeris. Tilsæt cream og tartar og citronsyre og pisk 2-3 min ved høj hastighed indtil du er sikker på det er opløst og der dannes små toppe.

  3. Tilsæt 15 g sukker og pisk herefter ca. 4-5 min ved høj hastighed, der dannes nu stivere hvide toppe. Du skal ende med at have pisket ca. 8-9 min. før din sukkersirup tilsættes. Pisk imens du laver din sirup.

  4. Imens koges sukkersirup. Kom vand, glykosesirup og 85 g sukker i en lille gryde. Kog siruppen op til 116°-118° og brug et sukkertermometer til at tjekke temperaturen.

  5. *VIGTIGT du IKKE rører i din sukkersirup da du vil ødelægge sukkerkrystallerne og dermed ikke opnå en stiv marengs!! Blot lad den boble i gryden.

  6. Når din sirup er 116-118° tages den af varmen. Hæld forsigtigt den varme sukkersirup i din aquafaba, i en tynd stråle imens du fortsat pisker, ved middelhøj-høj hastighed. Fortsæt indtil al siruppen er tilsat, denne proces tager 2-3 min. Skru herefter op til højeste hastighed. Pisk ca. 3-5 sek. indtil dit skum er hel stift og blankt. Kom din marengs i sprøjtepose med bred tyl.

  Chokolademousse dessert

  1. SAMLING: Hak de karamelliserede nødder og kom 1-2 spsk. i hvert glas, eller efter lyst. Top med marengs og brænd med en gasbrænder.

  2. Server med det samme og nyd en himmelsk chokoladedessert.