Æblekage

Denne veganske og glutenfrie æblekage er simpelthen eminent. Den emmer af efterår og bør nydes i stearinlysets skær og med uldsokker på.

En kage til ca. 5 personer

Det skal du bruge

UDSTYR kraftig blender eller food processor

2 dl hakkede, bløde dadler (fri for sten)
1 kæmpestort æble eller 2 mindre
1 spsk. vinstensbagepulver
1½ dl plantemelk (fx risdrik eller hjemmelavet mandelmælk)
1 spsk kokosolie
1 dl mandelmel
1 dl hasselnødder
1 tsk kanel
1 tsk kardemomme
1 knsp. salt
5 spsk hørfrøskum* (se nedenfor) eller 1 æg
1 tsk olie til at smøre en form

Server evt. med blæbærcreme:
1 dl cashewnødder
1 banan
1 spsk. ægte blåbær (ikke mosebøllebær, som er grønne indeni)
1 tsk. xylitol eller honning
3-4 spsk vand

Sådan gør du

Forvarm ovnen til 200 grader.

Dadler pureres i en god food processor. Tilsæt plantemælk , kokosolie, kanel, kardemomme og salt og purer igen. Tilsæt nu hasselnødder, mandelmel, vinstensbagepulver og hørfrøskum til du har en god dej.

Hak et halvt kæmpeæble (eller et helt mindre æble) i tern og bland i dejen.

Fordel dejen i en smurt pieform (ca. 20 cm i diam). Pynt din æblekage med skiver af æbler på toppen.

Bag kagen i midten af ovnen i ca. 45 min. og lad den køle ned inden servering.

*Hørfrøskum laver du ved at koge 50 gr hele hørfrø i 5 dl vand i 3-4 minutter under konstant omrøring, for derefter øjeblikkeligt at sigte den varme masse, så frøene separeres fra skummet. Skummet vil samle sig, når det begynder at køle ned, og får så de samme egenskaber som æggehvide. Skummet kan først anvendes når det er koldt. Hørfrøskum kan holde sig i køleskab i en lille uge. 3-4 spsk (ca 50 g) svarer til et æg.

BLÅBÆR CREME Blend alle ingredienser i en kraftig blender.
Opskriften er fra Nyd Dig Sund Julemad
Fotograf: Cophia Nirrvana