Nødderygeost

Rygeost er den eneste helt originale danske ost. Den er opfundet på Fyn og er den eneste ost, som ikke har fundet inspiration i udenlandske oste. Rygeosten siges at stamme fra vikingetiden, hvor de første surmælksoste blev lavet.

Til 3-5 personer

Det skal du bruge

UDSTYR blender, nøddemælkspose

2 dl cashew- eller macadamianødder, udblødt i vand i 2 timer
1 dl vand
2 kapsler mælkesyrebakterier (fås i helsekost eller Matas)
1 tsk citronjuice
½ tsk røget salt, vil du selv røge din ost skal du bruge almindeligt salt

Sådan gør du

Blend alle ingredienserne til du har en helt cremet ostemasse uden stykker af nødder.

Hæld ostemassen i en nøddemælkspose og lad den dræne ved at hænge den over en dyb skål, således at bunden af nøddemælksposen ikke rørerskålen, og væden frit kan dryppe af.

Lad osten hænge på køl i minimum 12 timer eller længere, hvis du ønsker en fastere ost.

Hvis du selv vil røge din ost: Den færdige ostemasse formes og røges på en rist. Læg evt. osten i en si, så den ikke smuldrer på risten. Brug en røgeovn eller en gammel blikspand uden bund. Læg risten over hullet og brug tørrede brændenælder som brændsel på et lille bål under osten. Brændenælderne sørger for masser af røg med den rette aroma. Røgetiden er ca. 15 minutter.

Server rygeosten med glutenfrit brød eller raw crackers. Drys osten med lidt kommen, purløg, salt og friskkværnet sort peber. Pynt med radiser, salat og evt. spiselige blomster.

BONUS Endelig er det muligt for mælkeallergikere og veganere at spise en naturlig ost. Og så er det tilmed nemt at lave rå og plantebaserede oste. Ostene kan varieres i en uendelighed og fermenteres med mange forskellige probiotiske kulturer, så de ligner og smager som de mælkebaserede kollegaer. Tilsæt også gerne forskellige urter til osten. Denne har den traditionelle, skandinaviske smag af friskost røget over brændenælder. Du kan sagtens lave en let variant ved at tilsætte røget salt i stedet for selv at ryge osten.

Opskriften er fra 42Raw
Fotograf: Kristian Holm