Sådan tapper du birkesaft

Birkesaft smager friskt, blødt og har en lille sødme - og så indeholder det en masse vigtige næringsstoffer, som jeg vil inspirere dig til at nyde. Derfor har jeg lavet en lille guide til dig, der gerne vil prøve at tappe dit birketræ.

Hvorfor birkesaft (også kaldet birkevand)?

Det er dejligt friskt og er let at bruge. Birkesaft indeholder en masse gode næringsstoffer - herunder fruktose, glukose, frugtsyrer, aminosyrer, C-vitaminer, kalium, kalcium, fosfor, magnesium, mangan, zink, natrum og jern.

Og så er det super let - så hvorfor ikke..?



Hvordan smager det - og hvad bruger du saften til?
Saften smager friskt, er blødt og har en lille sødme - og det tyndes ikke op.

Jeg drikker det i stedet for vand - og så bruger jeg birkesaften i alt fra mine instant juices, greens, i smoothies, is, sorbet, collagen, mv.

Saften kan også bruges i bagværk og varme rettet. Brød bagt med birkesaft synes at hæve bedre og saften bidrager med en delikat smag. Birkesaft kan også indkoges til en tyktflydende sirup som kan anvendes i desserter og saucer.

Hvornår tapper man?
Birkesaft kan tappes fra det tidspunkt safterne i birketræet begynder at stige. Det er typisk fra medio marts og en måneds tid frem, nemlig til birketræet springer ud - typisk medio april.

Holdbarhed 
Frisktappet birkesaft holder sig ca. 5 dage på køl. Velegnet til nedfrysning.

Sådan tapper du dit birketræ
Der er nogle 'krav' til dit birketræ, nemlig:
- Træet skal være min 12-14 cm. i diameter

- Det tilrådes at træet ikke er for gammelt eller for ungt. Jeg vil dog sige, at mit træ er gammelt og det går fint - her kan du se mit fine træ :-)

- Spørg træet om lov <3



Du starter med at skaffe et tappe-kit - jeg har valgt et (nærmest) tilfældigt på nettet.

Herefter bores et hul i stammen ca. 70-80 cm over jorden. Brug et bor med en passende diameter på ca 10-11 mm. Vælg en jævn flade uden knaster, mv.

Du skal bore lidt opad, fordi tyngdekraften så vil hjælpe med at lede saften ud. Der bores cirka 6-10 cm ind i træet dog maksimum ind til midten af træet.



Derefter renses hullet evt. med varmt vand.

Bank herefter en tappestuds (det er typisk med i de kits man kan købe) ind i træet med lette slag - evt med en hammer. Herefter sættes en slange på studsen og slanges føres ned i en spand.


Kig til tapningen en gang om dagen - der kan godt tappes 10 liter per (store) træ i døgnet.

Jeg har læst, at birketræer 'står tidligt op', der kommer i hvert fald ofte mest saft om morgenen.

Rengøring i processen
Kog studs og slange hver 5. - 7.dag.

Når tapning er slut
Når du er færdig med at tappe, bankes en træ-dyvel ind i hullet. Den bankes så langt ind som muligt og under alle omstændigheder så langt ind at enden af dyvlen er plan med barken. Derefter vil barken hele træet i løbet af et par år.



Det tilrådes, at man kun tapper fra det samme træ en gang hver ca 2. eller 3. år, da det ellers kan svække træet.

Brug ikke samme hul igen - lav altid nyt hul.

Stop hvis...
- saften ikke er helt klar som vand. Lav evt et nyt hul. Er saften 'mælkefarvet' kan det skyldes bakterier i boresmuldet. Husk derfor grundig rengøring inden at tapningen startes.

Vask og skold dit udstyr inden du begynder at tappe på et nyt træ. Spandende skal blot rengøres grundigt.

Og giv herefter dit træ en kæmpe krammer og sig tak for lækker birkesaft (birkevand) <3