Plantesteg med julekrydderier
En fantastisk, saftig, glutenfri plantesteg med varme julekrydderier og blød kartoffeldej, der imponerer både veganske og ikke-veganske gæster. Perfekt til julemiddagen, men også som festmåltid året rundt.
Sprød på toppen, blød og smagfuld indeni - en opskrift der virkelig kan genopfindes med årstidens smag. Opskriften rækker til ca. 5-6 personer.
Det skal du bruge
Plantefars
- 200 g brune champignon
- 60 g rødløg
- 140 g porre
- 100 g æble med rød skræl
- 100 g bladselleri
- 3 fed hvidløg
- 50 g koncentreret tomatpuré
- 100 g kogte skrællede kartofler
- 1 1/2 dl kogte brune fuldkornsris
- 2 dl glutenfri havregryn
- 50 g hakket paranødder (ikke fint)
- 2 tsk chiafrø
- 2 spsk coconut aminos (kan undlades)
- 2 spsk appelsinsaft
Krydderier
- 3/4-1 tsk Himalaya salt
- 1/2 tsk stødt kanel
- 1/2-3/4 tsk stødt allehånde
- 1/8-1/4 tsk stødt kardemomme
- 1 stor spsk mandelsmør (eller anden nøddesmør)
- Evt. friskkværnet peber
'Dej' til omsvøb
- 400 g kogte skrællede kartofler
- 1/4 tsk Himalaya salt
Sådan gør du
Fars
- Alle grøntsager og frugt er renset og skåret i skiver.
- Champignon steges på en tør pande til næsten alt vand er fordampet. Tilsæt resten af grøntsagerne og æblerne (ikke kogte kartofler) og steg i ca. 10 minutter, tilsæt evt. lidt vand.
- Tomatpuré og halvdelen af saltet tilsættes og steges 1-2 minutter.
- Kom grøntsagerne i en foodprocessor sammen med 100 g gaffelmoste kartofler og puls nogle gange, så blandingen bliver groft hakket med struktur.
- Kom resten af ingredienserne i, rør til en ensartet fars, smag til med salt og krydderier. Sæt farsen på køl.
Dej til omsvøb
- Mos kartoflerne med salt, mens de stadig er lidt varme.
- Rul ud mellem to stykker bagepapir til ca. 26x30 cm. Gem lidt til mønster på stegen.
- Læg farsen på kartoffelmosen og pak stegen forsigtigt ind. Brug evt. resterende dej til mønster. Pensl med kokosolie.
- Bages i forvarmet ovn ved 225 grader i ca. 45 min på 2. nederste ribbe, til stegen er fast og lysebrun.
- Skær i skiver og server med brun svampesovs, hvide kartofler, brunede kartofler og rødkålssalat.
TIP: Den er fryseegnet. Bag kun 30 minutter, hvis den skal fryses, og varm efter optøning ved 170-180 grader, så den ikke bliver tør.
Opskriften er udviklet af Plante Kost



















