Plantesteg med julekrydderier

Virkelig skøn plantesteg med skønne julekrydderier, der kan varieres, så stegen spises hele året rundt. Har super god konsistens og er let af lave - selv om der er en del ingredienser. Just do it! Opskriften er udviklet af @plante_kost - og vi synes, det er en genistreg, at beklæde stegen med 'kartoffelmos' :-)

Glutenfri og vegansk.

Det skal du bruge

(5-6 personer)

Plantefars:
200 g brune champignon 
60 g rødløg 
140 g porre 
100 g æble med rød skræl 
100 g bladselleri
3 fed hvidløg
50 g koncentreret tomatpuré
100 g kogte skrællet kartofler
1 1/2 dl kogte brune fuldkornsris
2 dl gf havregryn
50 g hakket paranødder (ikke fint)
2 tsk chiafrø
2 spsk coconut aminos ( kan undlades)
2 spsk appelsin saft
3/4-1 tsk himalaya salt
1/2 tsk stødt ægte kanel
1/2 - 3/4  tsk stødt allehånde
1/8-1/4 tsk stødt kardemomme
1 stor spsk mandelsmør (eller anden nøddesmør)
evt. friskkværnet peber

'Dej' til omsvøb:
400 g kogte skrællede kartofler
1/4 tsk himalaya salt

Sådan gør du

Alle grøntsager og frugt er i renset/rengjort vægt. Alt skæres i skiver. Champignon steges på en tør pande til næsten alt vand er fordampet. Mens der stadig er lidt vand tilbage tilsættes resten af grønsagerne og æblerne (ikke kogte kartofler) og steges med. Fordamper vandet tilsæt en smule vand, så det kan steges mørt i ca 10 minutter. 

Tomat pure og halvdelen af saltet tilsættes lige inden grøntsagerne er færdige og steges med 1-2 minutter, brænder det på, så tilsæt en smule vand. Det hele fra panden kommes i en foodprocessor sammen med gaffelmoste kartofler (100 g) og PULSES nogle gange, så blandingen bliver groft hakket og stadig med stykker og struktur. Kom det hele i en skål og kom resten af ingredienserne i og rør det ensartet til en sammenhængende fars. Smag til med salt og evt mere krydderi. Smagen vil aftage noget efter bagning. Sæt til side på køl.

Dej til omsvøb:
Mos kartoflerne med kartoffelmoser og tilsæt salt. Jeg gjorde det i mens de stadig var lidt varme. Rulles ud i mellem to stykker bagepapir til ca 26 cm  x 30 cm.

Farsen lægges på, som på billedet. Jeg skar ca 1,5 cm strimler i min dej i begge side, så jeg kunne flettet et mønster, som heldigvis lykkedes. Beklager jeg ikke fik taget billeder af strimlerne, men spørg endelig. Alternativ pakker du den forsigtigt tæt ind i dejen og lukker samlingerne. Hjertet er lavet med en udstikker form i kartoffelmos.

Jeg lod stegen stå på samme papir, som dejen var rullet ud på og trak den over på en bageplade. Pensel med kokosolie.

Bages i forvarmet ovn ved 225 grader i ca 45 min. på 2. nederste ribbe til den er fast og lysebrun. 
Skæres i passende skiver og serveres til julemenuen med brun svampesovs, hvide kartofler, brunede kartofler og rødkålssalat. De nævnte opskrifter er i min jule ebog. Det samme er opskriften på risalamande med kirsebær sovs.

PS. Den er fryseegnet. Jeg bagte den fuld tid og testede bagefter en tur i fryseren, da det gav mening. Hvis den skal fryses, vil jeg anbefale at du kun bager den 30 minutter og så varmer den efter optøning ved 170-180 grader, for at den ikke bliver tør